Business Insider‘ın bildirdiğine göre, De Montfort Üniversitesi Leicester’de (DMU) bilgi işlem ve sosyal sorumluluk alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Catherine Flick, kripto para birimi sektörünün aslında merkezi olmayan bir sektör olmadığına inanıyor.
Akademisyen, aslında endüstrinin “sömürgeci bir zihniyete” sahip olduğunu savundu ve merkezi varlıkların tipik olarak ucuz emeğe dayandığına işaret etti.
Flick, değiştirilemeyen token’ların popüler koleksiyonlarını oluşturan birçok sanatçının düşük ücret aldığını iddia etti. Birçok NFT eleştirmeni de, sanatçıların teknoloji fırsatçılığı nedeniyle sektörde hala para kazanamadıklarını ve çalışmaları üzerinde kontrol sahibi olmadıklarını savundu.
Bored Ape Yacht Club‘ın (BAYC) arkasındaki şirket Yuga Labs milyonlarca dolar kazanmayı başarırken, koleksiyonun arkasındaki lider sanatçı Seneca adil payını alamadı. Yakın tarihli bir röportajda Seneca’nın Rolling Stone’a yetersiz tazminattan şikayet etmesinden sonra, sanatçıların NFT alanındaki rolü hakkında daha geniş bir tartışma başladı.
Kripto ‘da Girişimci Kapitalistlerin Etkisi
BAYC NFT sahiplerine airdrop şeklinde gönderilen kripto para birimi ApeCoin‘in piyasaya sürülmesinin ardından, bazıları Andreessen Horowitz gibi girişim sermayesi firmalarının, kripto paranın merkezileştirilmesinin altını çizen token lansmanından en çok yararlandığını belirtti.
Flick, çoğu insanın kriptoda zor bir durumla uğraşmak zorunda kalırken, erken benimseyenlerin tek yararlananlar arasında olduğunu vurguladı.
NFT ‘ler Artık Daha da Merkezileştirildi
Bu ayın başlarında Yuga Labs, Larva Labs’tan CryptoPunks koleksiyonunu da satın aldı. Tek bir merkezi varlığın en popüler iki NFT koleksiyonunu kontrol etmesi gerçeği, internetin bir sonraki yinelemesine atıfta bulunan Web3’ün olması gerektiği kadar uzaktan bile merkezileşmemiş olmasından endişelenenlerden bir eleştiri dalgasını tetikledi.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.