Günümüz dünyasında, kripto paranız suçlular için inanılmaz derecede değerli bir varlıktır. Tam anlamıyla sanal para olduğundan, son derece taşınabilirdir ve bir işlem yapıldıktan sonra onu geri döndürmek neredeyse imkansızdır. Sonuç olarak, bir dolandırıcılık dalgası dijital dünyayı doldurdu.
Bu makalede, en yaygın kripto para birimi dolandırıcılıklarından bazılarını tanımlayacağız;
1. Sosyal Medya Hediye Dolandırıcılığı
Bugünlerde Twitter ve Facebook gibi insanların bu kadar cömert görünmesi şaşırtıcı. Etkileşimi yüksek bir tweete verilen yanıtları kontrol edin ve şüphesiz en sevdiğiniz kripto şirketlerinden veya etkileyicilerinden birinin hediye verdiğini göreceksiniz. Bu kişilere sadece belirli bir oranda kripto para gönderirseniz, size bu miktarın 10 katını geri göndereceklerine söz verirler. Gerçek olamayacak kadar cazip görünen bu teklifler büyük oranda gerçek değildir. Sosyal medyada bu tür mesajlara karşı dikkatli olmalısınız.
Birinin, önce kendi paranızı göndermenizi gerektiren meşru bir hediye vermesi inanılmaz derecede düşük bir ihtimaldir. Bildiğiniz ve sevdiklerinizle aynı görünebilecek hesaplardan gelebilir. Söz konusu hesaba cömertliklerinden ötürü teşekkür eden düzinelerce yanıta gelince, bunlar sadece sahte hesaplar veya hediye dolandırıcılığının bir parçası olarak kullanılan botlardır.
Bu tür kripto para sahtekarlığından kaçınmak için popüler, tanınmış borsalara ve forumlarına bağlı kalın, böylece sahtekarlıklarla ilgili haberleri hızlı bir şekilde alabilirsiniz. Kripto para sistemleri oldukça gelişmiş bir teknoloji olsa da ne yazık ki bu alanda da birçok sahtecilik bulunuyor. Konuyla ilgili uzmanlardan destek almak mağduriyetleri azaltacaktır.
2. Piramit ve Saadet Zinciri
Piramit ve saadet zinciri biraz farklıdır, ancak benzerliklerinden dolayı onları aynı kategoriye yerleştiriyoruz. Her iki durumda da, dolandırıcılık, bir katılımcının inanılmaz getiri vaadiyle yeni üyeler getirmesine dayanır.
Ponzi şemaları
Bir saadet zincirinde, garantili kârlı bir yatırım fırsatı duyabilirsiniz. Genelde, bu şemayı bir portföy yönetimi hizmeti olarak görürsünüz. Gerçekte, burada işe yarayan sihirli bir formül yoktur alınan “getiri” sadece diğer yatırımcıların parasıdır.
Organizatör bir yatırımcının parasını alacak ve bir havuza ekleyecektir. Havuza tek nakit girişi yeni girenlerden geliyor. Daha yaşlı yatırımcılara daha yeni yatırımcıların parası ödenir, bu döngü daha fazla yeni yatırımcının katılmasıyla devam edebilir. Dolandırıcılık, daha fazla nakit gelmediğinde çözülür, yaşlı yatırımcılara yapılan ödemeleri kaldıramaz, plan çöker.
Örneğin, bir ayda % 10 iade vaat eden bir hizmeti düşünün. 100 dolar katkıda bulunabilirsiniz. Organizatör daha sonra 100 dolarlık yatırım yapan başka bir “müşteriye” ip atıyor. Yeni elde ettiği bu parayı kullanarak ay sonunda size 110 dolar ödeyebilir. Ardından, ikincisini ödemek için başka bir müşteriyi katılmaya ikna etmesi gerekir. Döngü, planın kaçınılmaz olarak patlamasına kadar devam eder.
Piramit şemaları
Bir piramit şemasında, dahil olanların yapması gereken biraz daha fazla iş vardır. Piramidin tepesinde organizatör var. Altlarındaki düzeyde çalışmak için belirli sayıda kişiyi işe alırlar ve bu kişilerin her biri kendi sayıda kişiyi işe alır, vb. Sonuç olarak, katlanarak büyüyen ve yeni olarak dallanan devasa bir yapı elde edersiniz. seviyeler oluşturulur (dolayısıyla Piramit terimi).
Sizden üye getirmeniz ya da daha yüksek bir meblağ kazanmak için ödeme yapmanız istenirse direkt uzaklaşmanız gerekiyor.
3. Sahte Mobil Uygulamalar
Dikkatli olmazsanız, sahte uygulamalardaki uyarı işaretlerini gözden kaçırmak kolaydır. Tipik olarak, bu dolandırıcılıklar kullanıcıları, bazıları popüler olanları taklit eden kötü amaçlı uygulamaları indirmeye yönlendirir.
Kullanıcı kötü amaçlı bir uygulama yüklediğinde, her şey istendiği gibi çalışıyor gibi görünebilir. Ancak bu uygulamalar, kripto para birimlerinizi çalmak için özel olarak tasarlanmıştır. Kripto alanında, kullanıcıların, geliştiricileri büyük bir kripto şirketi gibi görünen kötü amaçlı uygulamaları indirdiği birçok durum vardı.
Böyle bir senaryoda, kullanıcıya cüzdanı finanse etmek veya ödemeleri almak için bir adres sunulduğunda, aslında dolandırıcıya ait bir adrese para gönderiyor demektir. Elbette, para transfer edildiğinde geri al düğmesi yoktur.
Bu dolandırıcılıkları özellikle etkili kılan bir başka şey de sıralama konumlarıdır. Kötü amaçlı uygulamalar olmasına rağmen, bazıları Apple Store veya Google Play Store’da üst sıralarda yer alabilir ve bu onlara meşruiyet havası verir.
Sahte uygulamalardan kaçınmak için, yalnızca resmi web sitesinden veya güvenilir bir kaynak tarafından verilen bir bağlantıdan indirmelisiniz ve muhakkak ödüllü bir güvenlik çözümü kullanmalısınız.
4. Kimlik Avı
Kripto alanına yeni gelenler bile şüphesiz kimlik avı uygulamasına aşina olacaktır. Tipik olarak, kurbanlardan kişisel verileri çıkarmak için bir kişi veya şirketi taklit eden dolandırıcıyı içerir. Telefon, e-posta, sahte web siteleri veya mesajlaşma uygulamaları gibi birçok ortamda gerçekleşebilir. Mesajlaşma uygulamaları dolandırıcılığı özellikle kripto para birimi ortamında yaygındır.
Dolandırıcıların kişisel bilgilere ulaşmaya çalışırken uyacakları tek bir başucu kitabı yoktur. Takas hesabınızda bir sorun olduğunu bildiren e-postalar alabilirsiniz, bu da sorunu çözmek için bir bağlantıyı izlemenizi gerektirir. Bu bağlantı, sizden oturum açmanızı isteyen sahte bir web sitesine yönlendirilecek (Orijinaline benzer). Bu şekilde, saldırgan kimlik bilgilerinizi ve muhtemelen kripto para birimlerinizi çalacaktır.
Yaygın bir Telegram dolandırıcılığı, dolandırıcının kripto cüzdanları veya borsaları için resmi gruplarda gizlendiğini görür. Bir kullanıcı bu gruptaki bir sorunu bildirdiğinde, dolandırıcı, müşteri desteğini veya ekip üyelerini taklit ederek kullanıcıya özel olarak ulaşacaktır. Oradan, kullanıcıyı kişisel bilgilerini ve başlangıç kelimelerini paylaşmaya teşvik edeceklerdir.
Birisi sizin kaynak kelimelerinizi öğrenirse, paranıza erişebilir. Hiçbir koşulda, hiç kimseye, hatta meşru şirketlere bile ifşa edilmemelidir.
Bu şekilde, saldırgan kimlik bilgilerinizi ve muhtemelen kripto para birimlerinizi çalacaktır. Size gelen maillerdeki bağlantılara tıklamadan resmi siteler üzerinden işlem yapmanız ve temkinli yaklaşmanız gerekir.
5. Kazanılmış İlgi Alanları
DYOR: Kendi Araştırmanızı Yapın. Bu kısaltma genellikle kripto para birimi alanında ve çok iyi bir nedenle tekrarlanır.Yatırım söz konusu olduğunda, hangi kripto para birimlerini veya jetonları satın alacağınız konusunda kimsenin sözünü asla kabul etmemelisiniz. Gerçek niyetlerini asla bilemezsiniz. Belirli bir coini tanıtıyor ve bunun için ödeme alıyor olabilir. Hiçbir projenin başarılı olacağı garanti edilmez. Aslında çoğu başarısız olacak.
Bir projeyi objektif olarak değerlendirebilmek için, bir faktör kombinasyonuna bakmalısınız. Herkesin olası yatırımları araştırmak için kendi yaklaşımı vardır. Başlamak için bazı genel sorular şunlardır:
- Coin’ler / Token’ler nasıl dağıtıldı?
- Arzın çoğunluğu birkaç kuruluşun elinde mi yoğunlaşıyor?
- Bu özel projenin benzersiz satış noktası nedir?
- Başka hangi projeler aynı şeyi yapıyor ve bu neden daha üstün?
- Proje üzerinde kim çalışıyor? Takımın güçlü bir sicili var mı?
- Topluluk neye benziyor? Ne inşa ediliyor?
- Dünyanın gerçekten bu madeni paraya / jetona ihtiyacı var mı?
En yaygın dolandırıcılıklardan uzak durmak için dikkatli olmalı ve bu taraflarca kullanılan planların farkında olmanız gerekir. Daima resmi web sitelerini / uygulamaları kullandığınızdan emin olun ve unutmayın: Bir yatırım gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, muhtemelen öyledir.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.