Hareketli ortalamar teknik analizde en çok kullanılan araçlardan birisidir. MACD indikatörü konumuzda da gördüğünüz gibi pek çok indikatör hareketli ortalamalardan yararlanır. En basit tanımıyla belirlediğiniz zaman aralığında fiyatın ortalaması alınarak hesaplanır. Hareketli ortalama Moving average (ma) olarak tanımlanır ve en çok 50,100,200 parametreleri kullanılır. Hareketli ortalamalar geçmiş fiyat hareketlerinden oluştuğu için trend takibi için önemli bir göstergedir.
Dikkat etmeniz gerekenler
Hareketli ortalamalarda dikkat etmeniz gereken hususlardan biriside baktığınız zaman aralığıdır.
Örnek vermek gerekirse 1 saatlik grafik üzerinde ma(14) ortalamasına bakmak isterseniz bu siz son 14 mumum yani 14 saatin ortalamasını verir. Eğer günlük grafikte ma(14) bakarsanız bu size 14 günlük ortalamayı verir.
Eğer kısa vadeli işlemler yapıyorsanız kısa vadeli ortalamaları dikkate almanız sizin için daha iyi olur. Kısa vadeli işlemlerde ma(200) ağır kalacağı için yanıltıcı olabilir. Alttaki grafikte Ma 20-50-100-200 göreceksiniz. Gri renk 20, kırmızı 50, mavi 100, yeşil 200 günlük ortalama.

Grafikte gördüğünüz gibi en hızlı hareket eden gri renkli olan yani ma20, en ağır hareket eden ise yeşil yani ma200. Bu nedenle eğer kısa vadeli islem yapıyorsanız ma200 sizin için yanıltıcı olacaktır.
Biz günlük ve haftalık işlemlerimiz için genelde 50,100,200 günlük ortalamaları dikkate alıyoruz. Tabi son karar size ait, oluşturduğunuz stratejiye göre periyodu belirlemeniz gerekli.
Hareketli ortalamaların birkaç çeşidi mevcut SMA, EMA, WMA. En çok kullanılanı basit hareketli ortalama (SMA) ama unutmayı ki son karar her zaman size ait.
Hareketli Ortalama Çeşitleri
Basit hareketli ortalama – SMA
Bir ürünün, belirlediğimiz bir dönem içerisindeki fiyat hareketlerinin ortalaması alınarak hesaplanmasını basit hareketli ortalama olarak tanımlarız. Basit hareketli ortalamalar da kapanış fiyatlarını dikkate almaktadır. Örneğin; 14 günlük basit hareketli ortalama 14 günlük kapanış fiyatları toplanarak 14’e bölünmesi ile elde edililir.
Üssel hareketli ortalama – EMA
Basit hareketli ortalama ile kıyasladığımız zaman hesaplaması çok daha karışıktır. Kimilerine göre basit hareketli ortalamaya kıyasla daha iyi sinyal ürettiği söyleniyor, bana göre kullandığınız strateji ile alakalı. Ben çoğunlukla SMA kullanmayı tercih ediyorum. Bugünkü oluşan fiyat belirlenen bir yüzde ile dünkü üssel hareketli ortalamaya eklenerek bugünkü üssel hareketli ortalama bulunur. EMA, eski verilere kıyasla son verilere daha fazla ağırlık verir ve verilere atanan ağırlıklar, tarih veya zamanla katlanarak azalır, dolayısıyla üssel hareketli ortalama olarak adlandırılır.
Ağırlıklı hareketli ortalama – WMA
Bir ürünün, belirlediğimiz dönem içerisindeki fiyat hareketlerinin belirlenen ağırlıklara göre ortalaması alınarak hesaplanır, yakın dönemdeki fiyat hareketlerine daha fazla ağırlık verilerek hesaplanan hareketli ortalama türüdür. İşimizi yarar mı? Elbette.. Kullanıyormusun? Hayır.. Hiç kullanmadım o yüzden uzatmak istemiyorum.
Hareketli Ortalamaların Kullanımı
- Fiyat hareketli ortalamayı yukarı doğru keserse alış, fiyat hareketli ortalamayı aşağı doğru keserse satış sinyali olarak değerlendirilir.

- Belirli hareketli ortalamaların birbirini aşağı veya yukarı doğru kesmesi alış veya satış sinyali olarak yorumlanır. En sık kullanılan kesişimler 20/50 , 50/100 ve özel bir yere sahip olan 50/200 kesişimleridir. 50 günlük hareketli ortalamanın 200 günlük ortalamayı yukarı yönlü kesmesi Golden Cross, aşağı yönlü kesmesi ise Death Cross olarak adlandırılır. Golden Cross boğa piyasası habercisi Death Cross ise ayı piyasası habercisi olarak tanımlanır.

- Hareketli ortalamar RSI, MACD gibi diğer indikatörler ile beraber kullanıldığı zaman çok daha başarılı sonuç verecektir. Tek bir indikatör üzerinden yaptığınız analizler çoğu zaman sizleri yanıltabilir.
- Hareketli ortalamalar alım satım sinyali yanında, destek ve direnç görevi de görürler. Basit ama etkili olduğunu söyleyebilirim.
Sonuç olarak bizler analizlerimizi günlük grafik üzerinden yapmaya çalıştığımız için genellikle MA50 – MA100 – MA200 değerlerini kullanıyoruz. Sizlerde stratejinize uygun olarak MA değerini dilediğiniz gibi belirleyebilirsiniz.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.