MACD, 1970’lerin sonunda Gerald Appel tarafından oluşturulan teknik analizde en çok kullanılan göstergelerden birisidir. MACD indikatörü, “Moving Average Convergence Divergence” teriminin kısaltılmışıdır. Genel trend yönünü belirlemek için kullanılabilir.
MACD göstergesine giriş yapmadan önce hareketli ortalamalar konusunu incelemenizi öneririz. İndikatörlerin tek başına kullanmak çoğu zaman yanıltıcı olabilir.
MACD nasıl hesaplanır?
MACD Çizgisi : 26 günlük üssel hareketli ortalamanın 12 günlük üssel hareketli ortalamadan çıkartılması ile MACD çizgisi elde edilir.
Sinyal Çizgisi :MACD çizgisinin 9 günlük üssel ortalaması sinyal çizgisi olarak alınır.
MACD Histogram: MACD çizgisinden sinyal çizgisinin çıkarılmasıyla oluşur ve sıfır çizgisinin altında veya üstünde histogram grafiği oluşur.
MACD nasıl yorumlanır?
İndikatörler teknik analiz ile desteklendiği zaman çok daha başarılı sonuçlar verir. Tek başına bir indikatöre göre işlem açmak çoğu zaman yanıltıcı olabilir. Gelelim konumuzu MACD indikatörü nasıl yorumlanır. Çok kafa karışıklığı olmaması için madde madde ve örnekler ile anlatmaya çalışacağız.
- Sıfır çizgisi üzeri pozitif bölge, altı ise negatif bölge olarak tanımlanır.
- MACD çizgisi sıfır çizgisini yukarı kesmesi alım sinyali olarak yorumlanır.
- MACD çizgisinin sıfır çizgisini aşağı kesmesi satış sinyali olarak yorumlanır.
- MACD çizgisinin sinyal çizgisini yukarı kesmesi alış sinyali, aşağı kesmesi satış sinyali olarak yorumlanır.
- Pozitif uyuşmazlık; fiyat düşerken MACD değerenin artması yükseliş sinyali olarak değenlendirilir.
- Negatif uyuşmazlık; fiyat yükselirken MACD değerinin düşmesi düşüş sinyalı olarak değerlendirilir.
- Bonus olarak kullandığım indikatörde üstteki maddelerin yanında kesişimlerin gerçekleştiği bölgeyi de değerlendiriyorum. Örnek vermek gerekirse MACD çizgisi sinyal çizgisini yukarı keser ise alış sinyali +1 puan, kesişim pozitif bölgede gerçekleşir ise +2 puan olarak değerlendiriyorum.
MACD Kullanımı ve Tavsiyeler

Üstte görünen grafikte mavi çizgi MACD çizgisi, turuncu çizgi ise sinyal çizgimiz. MACD çizgisi eğer sinyal çizgimizi aşağı yönlü keser ise bu satış sinyalidir. Tam tersi yukarı yönlü kestiği zamanlarda alış sinyali olarak yorumlanır. Her trade aynı sinyali kullanmaz bazıları yorumlarken sinyal çizgisini kullanmak yerine yenine sıfır çizgisini takip eder. Macd eğer sıfır noktasının altına düşerse satış sinyali, yukarı yönlü keserse alış sinyali olarak değendirir.
Benim düşüncem alış ve satışta kademeli işlem yapılması gerektiği yönünde. Örnek MACD sinyal çizgisini, sıfır noktası üzerindeyken aşağı yönlü kestiyse, sıfır noktası üzerinde yani pozitif bölgede olduğumuz için kademeli olarak elimizdeki malı boşaltmak gerekli. Kesişim sonrası %30 luk bir kısmı satıp takip etmek, eğer düşüş devam ederse MACD sıfır çizgisinin altına düştüğünde kalan kısmı satmak.
Aynı şekilde yükselişlerde kademeli alım yapabilir. MACD sinyal çizgisini, sıfır noktasının altında yukarı kestiyse %30 luk bir alım yapıp, kalan alış için MACD nin sıfır noktasını yukarı kesmesini bekleyebilirsiniz.
Sonuç olarak MACD indikatörünü hem kullanım kolaylığı, hem de doğruluk açısından çoğu indikatörden daha iyi sonuç verir ama bizim size önerimiz tek bir indikatör yerine MACD, RSI, VOLUME gibi birkaç indikatörü bir arada kullanmanız.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.