PolkaDot, birçok farklı özel blockhain’i birleşik ve tek bir ağa bağlayan yeni nesil ve birçok özelliği ile dikkat çeken bir blockhain protokolüdür. PolkaDot heterojen bir yapıya sahiptir. Özellikle sahip olduğu bu heterojen yapısı gereği anonimlik ve doğrulama işlemlerinin kolayca gerçekleştirilmesi mümkündür. Genel anlamda potansiyel olarak çeşitli özelliklere sahip çok sayıda Parachain’den oluşan sistem, gelen tüm işlemlerin zincirler arasında dağıtarak süreç içinde daha işlem işlenmesi ve şeffaflığın sağlanmasını hedeflemektedir.
Temel olarak PolkaDot’un verimli bir şekilde çalışması için 4 farklı ana hedef belirlediği görülmektedir. Bunlar:
- Ağ üzerinde denetim sağlamak.
- Operasyonlar.
- Bağlama.
- Birlikte çalışabilirlik.
Olarak gruplandırılabilir. Dot sahiplerinin yönetim kısmında zincire ilişkin yönetim kararlarının alınmasını sağlamaktadır. Operasyonlarda is yine Dot sahiplerinin puanlama yönetimi ile dengede kalmasını sağlayarak kötü niyetlilerin sistemden ayrılması sağlanır.
PolkaDot’un Genel Özellikleri Nelerdir?
Polkadot’un genel özellikleri incelendiğinde sistemin avantajlarının farklı yönlerden değerlendirilmesi gerektiği görülür. Heterojen bir yapıda olan PolkaDot 4 ana hedef doğrultusunda çalışmaktadır. Yönetim, operasyonlar, bağlama ve birlikte çalışabilirlik olarak belirlenen bu hedeflerin her biri kendi içinde farklı amaçları barındır. Bu sayede sistemin genel özelikleri rahatlıkla belirlenebilir.
Yönetim bölümünde temel özellikler Dot sahiplerinin zincire ilişkin yönetim kararlarının alınmasının sağlanması olacaktır. Öte yandan operasyonlarda ise yine Dot sahiplerinin puanlama yönetimi ile yönetim gücünün dengelenmesinde katkı sağlar. Bu sayede iyi niyetlilerin sistemde kalması sağlanırken kötü niyetlilerin sistemden ayrılması sağlanır.
Polkadot Relay zinciri temelde aynı süre içinde daha şeffaf ve daha çok gelen işlemlerin işlenmesini sağlamaktadır. İçinde yer alan protokoller sayesinde ağa bağlı zincirlerin güvende kalmasını da sağlar. Ethereum ve Bitcoin gibi zincirlerle Polkadot arasında köprü yaratan Parachainlerin içinde geliştirilmiş adaptörler dikkat çeker.
Polkadot Yapısı İçinde Yer Alan Zincirler Nelerdir?
Polkadot’un sistemi içinde Polkadot yapısını oluşturan 3 farklı zincirden söz etmek mümkündür. Bunlar:
- Relay Chain
- Parachains
- Birdges
Başlıkları altında toplanır. Pokadot ağına bağlı zincirler arasında işlem yönetiminden mutabakat fonksiyonlarına kadar birçok işlem Relay Chain ile gerçekleştirilir. Parachains ise işlemleri toplar ve işleme alır, işler. Bridges ise adından da anlaşılacağı üzere köprü görevi görür ve zincirleri Pokadot’a bağlar.
PolkaDot’un Blackhain Ağları İçin Avantajları Nelerdir?
Blockhain ağlarının üzerinde birçok avantaj sunarak inşa edilmeye başlayan sistem birkaç temel avantaj sunmaktadır. Bu avantajlar sayesinde Pokadot öne çıkar. Blockhain ağları için Pokadot’un sağladığı en temel başlıca avantajlar:
- Ölçeklenbilirlik
- Özelleştirilebilirlik
- Birlikte Çalışabilirlik
- Geliştirilebilirlik
- İzole Yapısı
- Öz Yönetim
- Kolay Güncelleme
Polkadot’un sahip olduğu bu tip unsurlar birçok yönden farklı avantajları bir araya getirmeyi başarmış yeni nesil bir blockhain zinciri olarak tanımlanabilir. Polkadot avantajları ve teknik özellikleri kısa süre içinde dikkat çekerek başarılı bir grafik çizmeyi başarmıştır.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.