J. Welles Wilder tarafından geliştirilen RSI indikatörü “Relative Strength Index” teriminin kısaltmasıdır. Türkçe’ye Göreceli Güç Endeksi olarak çevrilmiştir. RSI en basit tanımıyla fiyat hareketlerine bağlı olarak aşırı alım ve satım takibi sağlayan momentum osilatörüdür.
RSI hesaplanırken varsayılan değeri 14′ tür. Pek çok trader 7 ve 9 değerlerinide kullanır. Üstte bulunan 14 değer gün sayısını temsil eder.
RSI nasıl hesaplanır?
RSI = 100 – (100 / (1 + (Ortalama kazanç / Ortalama kayıp)))
En basit şekliyle 14 günlük yeşil mumların ortalamasının, 14 günlük kırmızı mumların ortalamasına bölünmesiyle hesaplanır.
RSI nasıl yorumlanır?

RSI indikatörü 0 – 100 arasında yer alır. 30 – 70 arası bizim güvenli bölgemizdir diyebiliriz. 70 – 100 arası aşırı alım, 0 – 30 arasında aşırı satım bölgesi olarak kabul edilir. Eğer RSI indikatörü tek başına kullanılacak ise bizi ilgilendiren kısım aşırı alım ve satım bölgeleridir. Madde madde anlatmaya çalışacağım:
- Rsi 70 üzerine çıktığı zaman aşırı alım olduğu, fiyatın fazla yükseldiği ve kısa zamanda bir düzeltme yapacağı düşünülür.
- Rsi 30 altına düştüğü zaman aşırı satım olduğu, fiyatın fazla düştüğü ve kısa zamanda tekrar yükseleceği düşünülür.
- Burda dikkat etmemiz gereken noktalardan birisi en büyük yükselişler 70-90 arasında, aynı şekilde en büyük düşüşlerde 30-15 arasında gerçekleşir. Bu yüzden dikkatli olmalısınız. 30 altına düştü fiyat daha fazla düşmez diye düşünmeyin. Bir haber ile çok daha aşağılara inebilir. Bu nedenle RSI tek başına yanıltıcı olabilir.
- Pozitif uyuşmazlık; fiyat düşerken RSI değerinin artması yükseliş sinyali olarak değerlendirilir. Burada dikkat etmeniz gereken uyumsuzluğun 40 altında gerçekleşmesi.
- Negatif uyuşmazlık; fiyat yükselirken RSI değerinin düşmesi düşüş sinyali olarak değerlendirilir. 60 üzerinde gerçekleşmesine dikkat etmelisiniz.
- 40-60 arasında gerçekleşen uyuşmazlıklar pek bir anlam ifade etmezler.
- Bonus olarak RSI indikatörünü kullanırken genel olarak 80 üzeri veya 20 altını kullanıyorum. Temel analizini yaptığım, takip ettiğim projelerde RSI 20 altına düştüğü zamanlarda alım yapmaya başlıyorum.
RSI Kullanımı ve Tavsiyeler

Üstte görünen grafikte kutucuk içine aldığım kısıma dikkat ederseniz. Anlatmaya çalıştıklarımızı çok daha kolay anlarsınız.
Kutucuğun tepesinde RSI 90 seviyesine çıkıyor ardından da bir düşüş başlıyor. RSI 70’ten 90’a yükseldiği sırada fiyat 190$ dan 280$’a kadar yükseliyor. 70 aşırı alım bölgesi olarak kabul edilsede esas yükselişler 70 üzerinde gerçekleşiyor ve ardından düşüş başlıyor. Bu demek değil ki fiyat daha fazla yükselmez. Eğer o dönemde olumlu bir iki haber piyasaya sürülseydi fiyat ve RSI yükselmeye devam ederdi.
Benzer bir durum düşüşte içinde geçerli RSI 30 altı aşırı satım bölgesi olarak görülse de büyük düşüşler 30-20 arasına gerçekleşiyor.
Sonuç; bizler işlemlerimizi gerçekleştirirken piyasayı bütün olarak ele alıyoruz. Haberler, formasyonlar ve diğer indikatörleri birlikte kullanmaya çalışıyoruz. İşlemlere giriş için özellikle 20 – 80 seviyelerini takip ediyoruz. Sizlerde herhangi bir grafik açıp geriyi dönük RSI hareketlerini inceleyebilir kendi stratejinizi oluşturabilirsiniz.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.