Finans piyasalarında en sık kullanılan ve geçmiş fiyat hareketleri ile verilere bakılarak gelecekte fiyat hareketinin hangi yönlerde olacağına yönelik tahminler teknik analiz olarak tanımlanabilir.
Teknik analiz için yaygın olarak indikatör ve formasyonlar kullanılır. Teknik analiz indikatörler ve özellikleri sayesinde hisse senetlerinin al – sat sinyalleri alınabilir. Bu araçlar ile fiyat ve işlem hacmi verileri kullanılır. Buna göre günümüzde en sık kullanılan indikatörler:
- Relative Strenght Index (RSI)
- MACD (Moving Average Concergence Divergence)
- Hareketli Ortalamalar (Moving Average)
- CCI (Commondity ChannelIndex)
- Bolinger Bandı
- ADX (Average Directional Index)
- Basit – Ağırlıklı – Üssel hareketli Ortalamalar
MACD (Moving Average Concergence Divergence)
MACD olarak kısaltılmış kullanımı yaygın bir indikatör olan Moving Average Concergence Divergence, Gerald Appel tarafından 1979 yılında bulunmasından itibaren günümüze kadar teknik analizler için kullanılan en yaygın araçlar arasında yerini almıştır.
Hareketli ortalamalara bakılarak oluşan trendin yönü hakkında doğruya en yakın sinyalleri verir. MACD çizgisinin sinyal çizgisini alttan gelerek yukarı yönde kesmesi ile sinyal çizgizinin üste çıkması ‘’Al Sinyali’’ olarak tanımlanır. Tam tersi durumda ise sat sinyali verilmiş olur. MACD ayarları ve kullanımı teknik bilgi ve birikim ister. Detaylı kullanımı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
RSI İndikatörü
Relative Strenght Index kısaca RSI, muhtelif finansal enstrümanların aşırı uç fiyatların aşırı alınıp alınmadığını veya aşırı satılmadığını tespit etmek için kullanılır. 0 – 100 arasında bir değer ile 30 – 70 seviyesinde iki farklı sınır çizgisi yer alır. 14 günlük periyotlar kullanılır. Dünyanın en iyi indikatörleri arasında RSI indikatörü çok sık anılır. Detaylı inceleme ve kullanımı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.
Moving Average (Hareketli Ortalamalar) İndikatörü
Teknik analiz göstergeleri arasında en sık kullanılan bir diğer indikatör Hareketli Ortalamalar İndikatörüdür. Trend takip özelliği ve geçmişte kalan belli bir zaman için ortalama alınarak güncel fiyattan ne kadar uzaklaşıldığını göstermektedir. Hareketli Ortalamalar:
- Basit
- Ağırlıklı
- Üssel
Olarak üç farklı çeşide sahiptir. Anlık fiyat eğer ortalamayı yukarı yönde keserse ‘’al’’, aşağı yönde keserse ‘’sat’’ sinyali verilmiş olur. Ayı ve boğa piyasası ile ilişkilendirilmektedir.
Bollinger Bandı İndikatörü
1980’li yılların başında itibaren kullanılmaya başlayan Bollinger Bandı, söz konusu fiyatın geçmişte ortalama sağma değerinin alt ve üstüne çizilen sınır çizgileri ile tanımlanan bir indikatördür. Basit fiyat ortalaması genellikle göstergenin ortasında olur ve 20 periyottur. +2 ve – 2 sapma değeri verilerek alt ve üst sınır çizilir. Yatay ilerleyen piyasalarda etkili sonuçlar vermektedir.
ADX (Average Directional Index / Trend Göstergesi)
İndikatörler arasında yaygın kullanımına rastlanmayan ADX, piyasalarda trendlerin belirlenmesinde veya önemli fiyat hareketlerinin öngörülen yanlış sinyallerinin filtrelenmesi için kullanılır. Borsa indikatörleri ve yaygın olarak kullanılan diğer tüm indikatörler doğru teknik analizler ve tahminler yaparak karlı bir al – sat gerçekleştirmenizi sağlayan önemli finansal araçlar arasında yer almaktadır.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.