Göstergeler, savaşta test edilmiş teknik analistler için tercih edilen silahlardır. Gösterge temelli analiz, birçok analist tarafından alım-satım esnasında hangi işlemlere giriş yapılacağı ve ne zaman çıkılacağı konularında kararlar almalarında yardımcı olması için kullanılır.
Bazı göstergeler net alım satım sinyalleri verirken, bazıları belirli bir stratejiye dayanarak yorumlanmalıdır. Göstergeleri uygulayan çoğu analist, birbirini iyi tamamlayan birkaç farklı türde gösterge kullanır ve tüm bu göstergelere dayanan sinyal kombinasyonlarını ararlar. Ama en iyi teknik göstergeler hangileridir? Her trader size farklı bir şey söyleyecektir. Bir analistin yemin edeceği şey, diğerinin tamamen reddedeceğinin nihai göstergesidir. İşte sizin için işlediğimiz popüler göstergeler;
Giriş
Traderlar, bir varlığın fiyat hareketine ilişkin ek bilgi edinmek için teknik göstergeleri kullanır. Bu göstergeler, mevcut piyasa ortamında modelleri belirlemeyi ve alım veya satım sinyallerini tespit etmeyi kolaylaştırır. Birçok farklı gösterge türü vardır ve bunlar günlük traderlar, swing traderları ve hatta bazen daha uzun vadeli yatırımcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı profesyonel analistler ve ileri düzey traderlar kendi göstergelerini bile oluştururlar. Bu makalede, sizin için faydalı olabilecek en popüler teknik analiz göstergelerinden bazılarının kısa bir açıklamasını sunacağız.
1. Göreceli Güç Endeksi (RSI)
RSI, bir varlığın aşırı alınıp satılmadığını gösteren bir momentum göstergesidir. Bunu, son fiyat değişikliklerinin büyüklüğünü ölçerek yapar (standart ayar önceki 14 dönemdir – yani 14 gün, 14 saat vb.). Veriler daha sonra 0 ile 100 arasında bir değere sahip olabilen bir indikatör olarak görüntülenir.
RSI bir momentum göstergesi olduğundan, fiyatın değiştiği oranı (momentumu) gösterir. Bu, fiyat yükselirken ivme artıyorsa, yükseliş eğilimi güçlü ve giderek daha fazla alıcı devreye giriyor demektir. Bunun aksine, fiyat yükselirken momentum düşüyorsa, satıcıların yakında pazarın kontrolünü ele geçirebileceğini gösterebilir.
RSI’nin geleneksel bir yorumu, varlığın 70’in üzerinde olduğu zaman aşırı satın alındığı ve 30’un altında olduğunda aşırı satıldığı şeklindedir. Bu nedenle, aşırı değerler yaklaşan bir trendin tersine döndüğünü veya geri çekildiğini gösterebilir. Öyle bile olsa, bu değerleri doğrudan al veya sat sinyalleri olarak düşünmemek en iyisi olabilir. Diğer birçok teknik analiz (TA) tekniğinde olduğu gibi, RSI yanlış veya yanıltıcı sinyaller sağlayabilir, bu nedenle bir işleme girmeden önce diğer faktörleri göz önünde bulundurmak her zaman yararlıdır.
2. Hareketli Ortalama (MA)
Hareketli bir ortalama (MA), piyasa gürültüsünü filtreleyerek ve eğilimin yönünü vurgulayarak fiyat hareketini yumuşatır. Geçmiş fiyat verilerine dayandığından, gecikmeli bir göstergedir.
En yaygın kullanılan iki hareketli ortalama, basit hareketli ortalama (SMA veya MA) ve üstel hareketli ortalamadır (EMA). SMA, tanımlanan dönemden fiyat verileri alınarak ve bir ortalama üreterek grafiğe dökülür. Örneğin, 10 günlük SMA, son 10 günün ortalama fiyatı hesaplanarak çizilir. EMA ise son fiyat verilerine daha fazla ağırlık verecek şekilde hesaplanır. Bu, onu son fiyat hareketine daha reaktif hale getirir.
Belirtildiği gibi, hareketli ortalama gecikmeli bir göstergedir. Süre ne kadar uzun olursa gecikme o kadar büyük olur. Bu nedenle, 200 günlük SMA, son fiyat hareketine 50 günlük SMA’dan daha yavaş tepki verecektir.
Traderlar, mevcut piyasa eğilimini ölçmek için genellikle fiyatın belirli hareketli ortalamalarla ilişkisini kullanırlar. Örneğin, fiyat uzun bir süre boyunca 200 günlük SMA’nın üzerinde kalırsa, varlığın birçok trader tarafından bir boğa piyasasında olduğu düşünülebilir.
Traderlar ayrıca hareketli ortalama geçitleri al veya sat sinyalleri olarak kullanabilirler. Örneğin, 100 günlük SMA, 200 günlük SMA’nın altına düşerse, bu bir satış sinyali olarak kabul edilebilir. Ama bu kesişme tam olarak ne anlama geliyor? Son 100 günün ortalama fiyatının artık son 200 günün altında olduğunu gösterir. Burada satışın arkasındaki fikir, kısa vadeli fiyat hareketlerinin artık yükseliş trendini takip etmediğidir, bu nedenle eğilim tersine dönebilir.
Piyasalar perspektifinden baktığımızda, hareketli ortalama piyasa hissinin bir göstergesidir ve yatırımcılar bunu belirli bir dönemdeki mevcut kapanış oranlarını karşılaştırmak için yararlı bir gösterge olarak kullanırlar. Bu nedenle, bu göstergenin esas olarak piyasalar için bir yönlendirme kılavuzu olduğunu söyleyebiliriz.
3. Hareketli Ortalama Yakınsama Sapması (MACD)
MACD, iki hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi göstererek bir varlığın momentumunu belirlemek için kullanılır. İki hattan oluşur – MACD hattı ve sinyal hattı. MACD çizgisi, 26 EMA’nın 12 EMA’dan çıkarılmasıyla hesaplanır. Bu daha sonra MACD hattının 9 EMA – sinyal hattı üzerinde çizilir. Çoğu grafik aracı, MACD çizgisi ile sinyal çizgisi arasındaki mesafeyi gösteren bir histogram içerir.
MACD ile fiyat hareketi arasındaki farklılıkları arayarak, traderlar mevcut eğilimin gücü hakkında fikir edinebilirler. Örneğin, MACD daha düşük bir yükseliş yaparken, fiyat yükseliyor ise, piyasa yakında tersine dönebilir. MACD bu durumda bize ne anlatıyor? Momentum azalırken bu fiyat artıyor, bu nedenle geri çekilme veya tersine dönme olasılığı daha yüksek.
Yatırımcılar, MACD hattı ile sinyal hattı arasındaki geçişleri aramak için de bu göstergeyi kullanabilirler. Örneğin, MACD çizgisi sinyal çizgisinin üstünden geçerse, bu bir satın alma sinyali anlamına gelebilir. Tersine, MACD çizgisi sinyal çizgisinin altından geçerse, bu bir satış sinyalini gösterebilir.
MACD, her ikisi de momentumu ölçtüğü için, ancak farklı faktörler tarafından sıklıkla RSI ile birlikte kullanılır. Varsayım, birlikte piyasaya daha eksiksiz bir teknik görünüm verebilecekleridir. MACD’nin diğer bir yorumu da ıraksama üzerinedir. Burada ıraksamadan kasıt fiyat hareketiyle MACD arasında gözlenen uyumsuzluktur. Fiyat zirveye ulaşırken MACD yükselişi onaylamıyorsa, yükseliş hareketine şüpheyle yaklaşmak gerekir.
4. Stokastik RSI (Stoch RSI)
Stokastik RSI, bir varlığın aşırı alınıp satılmadığını belirlemek için kullanılan bir momentum indikatördür. Adından da anlaşılacağı gibi, fiyat verileri yerine RSI değerlerinden üretildiği için RSI’nın bir türevidir. Olağan RSI değerlerine Stokastik osilatör formülü adı verilen bir formül uygulanarak oluşturulur. Tipik olarak, Stokastik RSI değerleri 0 ile 1 (veya 0 ile 100) arasında değişir.
Daha yüksek hızı ve hassasiyeti nedeniyle, Stokastik RSI yorumlanması zor olabilecek birçok alım satım sinyali üretebilir. Genel olarak, aralığının üst veya alt uçlarına yakın olduğunda en yararlı olma eğilimindedir.
0,8’in üzerinde okuyan bir Stokastik RSI genellikle aşırı alım olarak kabul edilirken, 0,2’nin altındaki bir değer aşırı satış olarak kabul edilebilir. 0 değeri, ölçülen dönemde RSI’nın en düşük değerinde olduğu anlamına gelir (varsayılan ayar genellikle 14’tür). Tersine, 1 değeri, RSI’nın ölçülen dönemde en yüksek değerinde olduğunu gösterir.
RSI’nın nasıl kullanılması gerektiğine benzer şekilde, aşırı alım veya aşırı satım Stokastik RSI değeri, fiyatın kesinlikle tersine döneceği anlamına gelmez. Stokastik RSI durumunda, RSI değerlerinin (Stokastik RSI değerlerinin türetildiği) son okumalarının uç noktalarına yakın olduğunu gösterir. Stokastik RSI’nin RSI göstergesinden daha hassas olduğunu ve bu nedenle daha yanlış veya yanıltıcı sinyaller üretme eğiliminde olduğunu akılda tutmak da önemlidir.
5. Bollinger Bantları (BB)
Bollinger Bantları (BB), piyasanın oynaklığını ve ayrıca aşırı alım ve aşırı satım koşullarını ölçer. Üç hattan oluşurlar; Bir SMA (orta bant) ve bir üst ve alt bant. Ayarlar değişebilir, ancak tipik olarak üst ve alt bantlar orta banttan iki standart sapmadır. Volatilite arttıkça ve azaldıkça, bantlar arasındaki mesafe de artmakta ve azalmaktadır.
Genel olarak, fiyat üst banda ne kadar yakınsa, grafikteki varlık aşırı alım koşullarına o kadar yakın olabilir. Tersine, fiyat alt banda ne kadar yakınsa, aşırı satım koşullarına da o kadar yakın olabilir. Çoğunlukla, fiyat bantlar içinde kalacaktır, ancak nadir durumlarda, üstlerinde veya altlarında kırılabilir. Bu olay kendi başına bir ticaret sinyali olmasa da, aşırı piyasa koşullarının bir göstergesi olarak hareket edebilir.
BB’lerin bir diğer önemli kavramına sıkıştırma denir. Tüm bantların birbirine çok yaklaştığı düşük volatilite dönemini ifade eder. Bu, gelecekteki olası oynaklığın bir göstergesi olarak kullanılabilir. Tersine, bantlar birbirinden çok uzaksa, bir düşüş dalgalanma dönemi izleyebilir.
Sonuç olarak; Göstergeler verileri gösterse de, bu verilerin yorumlanmasının oldukça öznel olduğunu dikkate almak önemlidir. Bu nedenle, geri adım atmak ve kişisel önyargıların karar verme sürecinizi etkileyip etkilemediğini düşünmek her zaman yararlıdır. Bir trader için doğrudan alım veya satım sinyali olabilecek şey, bir başkası için sadece piyasa gürültüsü olabilir. Çoğu piyasa analizi tekniğinde olduğu gibi, göstergeler birbirleriyle veya temel analiz (FA) gibi diğer yöntemlerle birlikte kullanıldığında en iyi durumdadır. Teknik analizi (TA) öğrenmenin en iyi yolu çok fazla pratik yapmaktır.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.