Kripto para madenciliğinin günümüzde giderek yaygınlaşması beraberinde yeni sistemlerin de ortaya çıkmasına neden oldu. DeFi (Merkezsiz Finans) uygulamalarından para kazanmak için geliştirilen bir sistem olan Yield Farming, temelde dijital herhangi bir varlığa sahip kişilerin varlıklarını başka kullanıcılara borç olarak vermelerini sağlayan bir sistemdir. Kripto para sistemi için likidite sağlanmasına da katkı sağlayan bu sistem DeFi projelerinin son yıllarda güç ve popülerlik kazanmaya başlamasının ardından gündeme gelmiştir.
Aave, Compound, Maker gibi DeFi projeleri arasında yer alan protokollerin çalışma prensibini üzerine Yield Farming sistemi inşa edilmiştir. Kripto para sahiplerinin gelir elde etmek için söz konusu coinlerini diğer kullanıcılara borç vermeleri üzerine kurulu bir sistem olan Yield Farming geleceğin önemli finansal sistemlerinden biri olarak görülmeye başlamıştır.
Yield Farming Çalışma Sistemi Nasıldır?
Yield Farming kısaca bir kripto para sahibinin başka bir kullanıcıya bu parasının borç olarak verilmesini ifade eder. Bu sayede kripto para sistemine likidite sağlandığı gibi kripto parası olanların da kârlı gelirler elde etmesi sağlanır. DeFi sistemleri üzerinden gerçekleştirilen bu işlemlerde kripto para sahibi tarafından hizmet sağlayıcısının havuzuna bu paralarının eklenmesi ile gerçekleştirilir. Bu sayede belirli süre havuza eklenen paraya dokunmayarak faiz kazanması sağlanır. Eklenene bu paralar havuzda belirli faiz oranlarına göre değerlenecektir.
Yield Farming ile hizmet sağlayıcının havuzuna eklenen kripto para kilitlenmiş olur. Bu nedenle yatırım süresi boyunca coinlere erişim olanağı sağlanması mümkün olmayacaktır. Geleneksel bankacılık sistemindeki vadeli mevduat hesaplarından farklı olarak sistem tarafından alınan kilitli coinler yerine token verilmektedir. Gelir elde etmek için kilitlenen varlığın vade süresi içinde belirlenen faizi değişmeyecek biçimde farklı amaçlar ile kullanımı da mümkündür.
Staking yöntemi ile benzerlikleri olması bu iki sistemin karıştırılmasına neden olmaktadır. Ancak Yield Farming, kripto paranın sadece ağa kitlenmesiyle gelir elde edilmesini sağlayan staking işleminden de farklıdır. Staking ile kripto para sahipleri cüzdanlarında belirli sürelerde bu paralarını tutacaklarını taahhüt eder. Yield Farming modelinde ise DeFi havuzuna yatırım yapmak ve bu havuzdan tokenkeri almak gerekir.
Yield Farming ve DeFi Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Kripto para sektöründe her geçen gün popülerliği artan DeFi ve Yield Farming gibi finansal modeller birçok uzmana göre geleceğin bankacılık ve finans siteminin temellerini oluşturuyor. DeFi ile Yield Farming arasında ise güçlü bir bağ bulunur. DeFi, merkeziyetsiz finans olarak tanımlanabilir. Merkezi hiçbir otoriteye bağlı olmayan bu sistem Yield Farming yöntemi ile kripto para sahiplerinin gelir elde etmesini sağlamaktadır.
Son verilere göre DeFi protokollerine Yield Farming ile kitlenen toplam miktarın 6,33 milyar doların üzerinde olduğu görülmektedir. Yield Farming DeFi uygulamaları üzerinden gerçekleştirilen yeni nesil bir finans sistemi olarak tanımlanabilir.
Sponsor: PrimeXBT Özel Teklifi - İşlem ücretlerinde %25 indirim elde etmek için Kriptolist25 kodunu kullanın. Kayıt olmak için bu bağlantıyı kullanın.